Kényér nélkül nem élet az élet!

Csupán néhány éve élek Kecskeméten. Prágából húzott ide a szívem, ami megmutatta nekem, hogy mi mindenre képes az ember a szerelemért! 

Imádok főzni, de a házimunkák közül a takarítás cseppet sem tartozik a kedvenceim közé. Gondolom, nem én vagyok az egyetlen, aki nap mint nap hálával gondol a mosogatógép feltalálójára. Na, mindegy :) 

A főzés mellett egy konyhai extrém sportot is kipróbáltam, méghozzá a kenyérsütést. Az inspirációt Szekeres Adrien adta nekem. Adrien ugyanis – akinek a menedzsere vagyok – olyan mennyei házi kenyeret süt, aminek sokan a csodájára járnak. Gondoltam, megpróbálom én is! Két borzasztóan félresikerült kísérlet után adtam magamnak még egy esélyt, és harmadik próbálkozásra a végeredmény nagyon jó lett! Azóta a diós kenyeret és a bagelt már tökéletesre fejlesztettem! Sőt, a házi tészta csínját-bínját is megtanultam, a férjem kedvence a spenótos gnocchim. Megint sikerült eltérnem a témától.

Egy tipikusan csöpögős romantikus regény, adta meg a lökést, hogy süssek kenyeret is. Piciny csodák péksége volt a könyv neve. A történetre már nem emlékszem de a bagel receptre azóta is.Több oknál fogva örültem neki, hogy megtanultam kovászolt tésztával dolgozni. Az egyik, hogy végre olyat ehetek amiben tudom mi van. A másik, hogy ezzel is sikerült csökkentenem a boltban vásárolt termékek számát, ami fontos célkitűzés számomra. 

Íme a recept!

Hozzávalók: 

  • 4 csésze kenyérliszt 
  • 1 evőkanál cukor 
  • 1 1/2 kiskanál só 
  • 1 evőkanál növényi olaj
  • 1 csomag instant élesztő
  • 1 1/4 barge kézmeleg víz

Keverjed össze a hozzávalókat, míg kemény tésztát nem kapsz. Gyúrjad 10 percig (én kicsit tovább szoktam). Vágjad fel 8 darabra (néha akár 10 is kijön) és hagyjuk pihenni kb. 10 percig. Kapcsold be a sütőt 195 fokra. Formázz a tésztából karikákat. Ezután megint pihentetni kell őket 20 percig. (én letakarom őket konyhai törlővel). 

Forralj fel egy nagy lábasban vizet. Amikor forr, óvatosan tedd bele a bageleket egyenként 1 percre. Amikor kiveszed megszórhatod bármivel -magokkal, sajttal, mazsolával. Mindkét oldalán süssed 10 percig. 

Ha ráveszed magadat, hogy kipróbáld, küljd nekem fotót, hogy sikerült!